instrument cultural dedicat arealului dunărean
Menu
menu

Conferinta organizata in cadrul proiectului D PLATFORM – Instrument cultural si portal interdisciplinar dedicat arealului dunarean, COD: PN-II-RU-TE-2014-4-2601

Bucuresti, 7 Decembrie 2016, 10:30 – 15:35 | Sala 6 – Constantin Noica, Facultatea de Filosofie, U.B.

Intr-o epoca marcata de functionalitate si antropocentrism, o analiza a impactului tehnicii asupra naturii, a posibilitatilor de reasezare a umanului in mai amplul perimetru al viului se dovedeste utila. Aceasta renegociere presupune un proces complex, cu multiple fatete. Daca revolutia industriala aduce, odata cu celebrarea tehnicului si a masinii, o tot mai semnificativa tendinta de dominare a naturalului, de reducere a acestuia la statutul unei simple resurse infinit exploatabile, ca situare a individului anti-natura, perioada post-industriala va presupune, odata cu deplasarea focusului de la cuplul utilaj-matrita catre abstracta si dematerializata informatie, o contraofensiva a naturii care inghite fabrici parasite si obiective industriale decazute din functionalitate.
Toate acestea trebuie citite prin filtrul post-umanului ca noua conditie ce incheie seria prefixelor post-, deschisa de post-modernitate si continuata de: post-colonialism, post-industrial, post-comunism, post-feminism etc. Fie ca se refera la discursul pragmatic din zona roboticii si a biogeneticii, fie la discursul critic de retrogradare a disciplinelor umaniste si chestionare a statutului si valorii teoriei in sine, fie la reconsiderarea conceptului de om dincolo de zona genului si a speciei, postumanul ridica intrebari fundamentale. Printre acestea: modul in care stiinta si dezvoltarile tehnologice contemporane faciliteaza dizolvarea dualitatii natura-cultura, a opozitiei dintre ceea ce este dat si ceea ce este construit. Se dezbate de asemenea inlocuirea pozitiei moderniste, antropocentrice cu una de echidistanta, de egala valorizare a regnului animal sau vegetal.
Ne propunem sa cercetam raportul dintre aceste constructe teoretice, in dinamica lor inainte si dupa determinarile anti- si post-, observand maniera in care aceste noi pozitionari teoretice vor marca in egala masura spectrul socio-politic cat si cel artistic.

https://www.facebook.com/events/1821762311378991/